Tipuri de agent frigorific pentru aerul condiționat auto

1. Agent frigorific R12 pentru aer condiționat – cea mai bună alegere pentru mașinile clasice

Până în 1994, R12 a fost standardul de aur printre substanțele de umplere pentru aerul condiționat al autovehiculelor. Caracterul ieftin și eficiența acestui gaz l-au transformat în alegerea nr. 1 utilizată de aproape toți producătorii auto. Cu toate acestea, s-a descoperit că R12 era periculos pentru atmosfera superioară. Astăzi, acest agent frigorific nu este utilizat pe scară largă. Încă aveți nevoie de el dacă mașina dvs. este mai veche de 30 de ani sau dacă dețineți o mașină clasică. Acest lucru este destul de rar deoarece, datorită interdicției EPA, majoritatea acestor vehicule au fost echipate cu sisteme moderne de aer condiționat.

2. Agentul frigorific R134a pentru aer condiționat – încă este standardul

  • Acesta oferă o inflamabilitate scăzută, ceea ce îl face sigur de utilizat.
  • Prețul său era rezonabil. Reumplerea acestuia era o sarcină accesibilă pentru majoritatea proprietarilor de mașini.
  • Nu este la fel de periculos pentru mediu ca R12.

Astăzi, R134a/R12 este, de asemenea, utilizat în mod activ. Prin urmare, dacă conduceți un vehicul fabricat înainte de 2021, aveți nevoie de această substanță pentru a reumple aerul condiționat al autovehiculului.

3. Agent frigorific R1234yf pentru aer condiționat

Agentul frigorific de ultimă generație a intrat pe piață în 2021, iar astăzi majoritatea producătorilor își echipează autovehiculele cu aparate de aer condiționat compatibile cu R1234yf. Trecerea la această tehnologie a fost revigorată de creșterea preocupărilor legate de mediu. Formularea acestui agent refrigerant este mai sigură pentru atmosferă decât predecesorii săi. Astăzi, este rezonabil să îl folosiți în locul R134a. Există mai multe semne care indică faptul că mașina dvs. are nevoie de acest agent frigorific:

  • A fost fabricată în SUA sau Europa după 2021.
  • A fost reechipată cu un sistem de aer condiționat de nouă generație care utilizează acest tip de agent frigorific.

Dacă aveți încă îndoieli cu privire la tipul de agent frigorific de care are nevoie mașina dumneavoastră, este mai bine să consultați reprezentantul punctului de service pentru aer condiționat în această privință.